Buradasınız


ALKOL GÖZLERİMİZİ
NASIL ETKİLER?

ALKOL TÜKETİMİ VÜCUDUMUZUN PEKÇOK
KISMINA ZARAR VEREBİLİR

Gözlerinizin ne kadar riskte
olduğunu biliyor musunuz?

Alkol tüketiminin vücudunuzda yarattığı hızlı etki herkes tarafından bilinmektedir – 2-3 bardak alkol alımından sonra görüşünüz bulanıklaşır, bozulur, diliniz dolanır ve vücut koordinasyonunuz hızla düşer.

Alkolün vücuttaki uzun dönem etkileri daha da ağırdır, karaciğer ve kalp gibi yaşamsal organlarımız, sürekli ve yüksek miktarda alkol tüketimi nedeniyle fonksiyonlarını yitirebilirler. Alkol tüketimi, göz sağlığınızı hem kısa, hem de uzun vadeli olarak olumsuz yönde etkiler.

Kısa Vadeli Etkiler

Alkol tüketimi, beyindeki sinir alıcılarının birbirleriyle iletişimini yavaşlatır, bu da beyin ile vücut arasındaki bilgi akışını etkiler. Sonuç olarak göz kaslarının koordinasyonu bozulur, bu da bozuk veya çift görmeye yol açar.

Alkol aynı zamanda pupilanın reaksiyonları zayıflatır, bunun sonucunda ortamdaki ışığın yoğunluğuna göre büyüyüp küçülememeye başlarlar. Bu da, gözlerin farklı renkler ve tonlar arasındaki kontrastı algılamasını etkilediğinden, araç kullanma ve spor aktiviteleri sırasında büyük tehdit oluşturur. Kanada Western Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre alkol, gözün aydınlık ve karanlık ayrımı yapma becerisini %30 oranında etkilemektedir.

Alkol tüketiminin diğer kısa vadeli etkileri arasında migrenin tetiklediği ışık hassasiyeti, şişmiş kan damarları yüzünden oluşan göz kızarması, gözkapağının seyirmesi gibi durumlar bulunmaktadır. Hallym Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ortaya koyduğu bir çalışma, alkolün göz kurumasına ve oküler yüzeyde bozulmalara neden olduğunu göstermektedir.
 


Uzun Vadeli Etkiler

Her ne kadar sadece tek kullanımda bile alkol gözlerimizi ve görüşümüzü etkilese de, bu etki genelde kısa sürelidir, kandaki alkol oranı normale indiğinde her şey normale döner. Ancak alkolün gözlerde yarattığı uzun vadeli hasar daha ciddi olabilir.

Yapılan farklı çalışmalar, sürekli ve yüksek miktarda alkol tüketimini katarakt oluşumunun hızlanmasıyla ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) oluşumuyla ilişkilendirmektedir. Katarakt, göz merceğinin üzerinde oluşan matlaşmadır, görüşün bulanıklaşmasına neden olur. AMD ise retinaya verilen zararın sonucunda merkezi görüş kaybı yaşanması durumudur.

Alkolün karaciğer üzerindeki etkileri bilinmektedir, ama bunun gözlere etkisi genel olarak daha az bilinmektedir. Karaciğer hasar gördüğünde vücudun vitamin emilimi bozulur ve bu da vitamin eksikliğine yol açar. B1 vitaminin eksikliği, göz kaslarını zayıflatır veya paralize ederken, A vitaminin eksikliği gece görüşünü azaltır, korneanın incelmesine, üzerinde hasar oluşmasına, göz kurumasına ve retina hasarına neden olur.

British Journal of Ophthalmology'nin yaptığı bir çalışmaya göre optik nöropati de ciddi bir risktir ve aşırı miktarda alkol tüketimi sonucu acısız ve farkında bile olmadan görüş kaybına neden olmaktadır. Tamamen ve kalıcı olarak görüş kaybı yaşamaya neden olan başka bir rahatsızlık da tütün-alkol ambliyopisi veya toksik ambliyopi olarak tanımlanmaktadır.

Sürekli alkol tüketimi, bulanık görme, kuru göz gibi kısa süreli, katarakt ve körlük gibi uzun dönemli ve kalıcı pekçok farklı göz rahatsızlığıyla ilişkilendirilmektedir. Alkol alımını kontrol altına almak, göz sağlığını korumak adına büyük önem taşınaktadır. Daha fazla bilgi edinin.

 

En yakın
optik mağaza

Bu mağazalardan
birini bugün ziyaret edin.