Buradasınız


EYELINER'IN KARANLIK TARAFI

Her seferinde tek bir kozmetik ürünle risk yaşayın

EYELINER'IN KARANLIK
TARAFI

Eyeliner üzerinde yapılan ve Dr. Alison Ng ve ekibi tarafından yürütülen bir çalışma, internette ve Reuters'de büyük yankı uyandırdı. Yaygın biçimde kullanılan kozmetik bir ürün olan eyeliner'ın görme problemi oluşturma potansiyeli ve kullanılan ürün özelliğine bağlı olarak da göz sağlığını kötü yönde etkileme olasılığı ortaya çıkmıştır.

Kirpiklerin iç ve dış taraflarına eyeliner uygulanmasını inceleyen çaılşmada, eyeliner partiküllerinin gözün içine doğru hareket ettikleri görüldü. Eyeliner'ın gözün iç kısmına uygulanması gözleri daha büyük ve buğulu gösterdiği için daha popülerdir, ancak bu uygulama gözlerinizi enfeksiyonlar ve bulanık görüş açısından daha fazla riske atmaktadır. Çalışma, eyeliner partiküllerinin her iki uygulama şekliyle de gözdeki gözyaşı tabakasına geçişini gözlemlemiştir. Eyeliner, kirpiğin dış kısmına uygulanmasına kıyasla, kirpiğin iç kısmına daha hızla ve daha fazla miktarda (%15-%30) geçmektedir.

Peki, bu konu neden önemli? Pekçok kişi kirpiklerinin iç tarafına eyeliner sürdüğü halde hiçbir göz enfeksiyonuna yakalanmamaktadır. Çünkü makyajın gözün içine doğru giren miktarı zaman içinde azalmakta ve birkaç saat içinde de gözardı edilebilecek azlıkta bir miktar kalmaktadır - doğal koruma mekanizmamız olan gözyaşı istenmeyen bu partikülleri temizlemektedir. Ne var ki, Dr. Ng, çalışmasında eyeliner'ın gözyaşı filmi üzerinde değişimlere neden olabildiğini, özellikle kuru ve hassas gözlerde rahatsızlığa yol açtığını da ortaya koymuştur.

 

 

Kontakt lens kullanıcıları, eyeliner içindeki yağlı maddeler nedeniyle istenmeyen partiküllerin lense yapışması sonucu daha fazla risk altındadır, birikerek gözde kızarıklık ve iritasyona neden olabilirler. Eyelinerda bulunabilecek zararlı bakteriler de göz enfeksiyonlarına ve lensin üstünde birikip lensi matlaştırdıklarından ötürü bulanık görüşe yol açabilirler.

Her ne kadar az sayıda katılımcıyla gerçekleştirilmiş olması ve gözün iç kısmına uygulanan eyeliner'ın kesinlikle göze zararlı olduğu sonucuna ulaşılmadığı durumunda bile bu çalışma, özellikle kontakt lens kullanıcıları açısından belirli bir tehlike potansiyelini aydınlatmaktadır.

Genel bir kural olarak, gözyaşı tabakanızda yabancı maddelerin olmaması gerekmektedir, eyeliner'ı gözünüzün hangi kısmına uygularsanız uygulayın, göz sağlığınızı ön planda tutmanız esastır. Kozmetik hijyen ve "yapılmaması gerekenler" göz enfeksiyonu, göz çizilmeleri, bulanık görüş ve gözdeki rahatsızlık hissi gibi risklerin azalmasını sağlayacaktır. Kozmetik bakım ipuçlarından bazıları aşağıdadır.


 

Kozmetik Bakım İpuçları:

  1. Gözlerinizde kullandığınız kozmetikler temiz olsun! - makyaj yaptığınız aplikatörlerin, kirpik kıvırıcılarının veya fırçaların her kullanımdan önce temiz olmasına dikkat edin (bu malzemeleri sabun veya yumuşak bir şampuanla yıkayabilirsiniz), aksi halde bu ürünlerin zararlı bakteriler üretmesi ve gözlerinizde enfeksiyon riski oluşturması sözkonusu olabilir.
  2. Göz kozmetiklerinizi başkalarıyla paylaşmayın, yakın arkadaşınız veya ailenizden birileri dahi olsa başkasının malzemelerini kullanmayın  - Başkalarında bulunan mikrop veya bakteriler size zarar verebilir. Mağazalarda bulunan tester ürünlerin pekçok farklı kişiler tarafından kullanılması da riski arttırır, bu ürünleri kullanmamaya dikkat edin.
  3. Metroda, trende, otobüste veya otomobilde, kısacası hareket eden hiçbir ortamda makyaj yapmayın. - Hareket halindeyken ani bir fren, bir duruş gözünüze zarar vermenize, örneğin korneanızın çizilmesine neden olabilir. Küçük çizikler bile ciddi göz enfeksiyonlarına yol açabilir.
  4. Göz makyajınız gözlerinize rahatsızlık hissi veriyorsa kullanımı bırakın ve makyajı hemen temizleyin- rahatsızlık hissi devam ederse, göz hekiminizi ziyaret edin.
  5. Ellerinizi yıkayın! - Ellerimiz gözlerimize zararlı bakteri taşıyabilir, bu bakteriler de göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Tedbiri elden bırakmayın, makyaj yapmadan ve özellikle göz makyajından önce ellerinizi yıkayın.
  6. Kozmetik ürünlerinizi temiz tutun, eski malzemeleri atın - Maskara üreticileri genelde maskaranın açıldıktan 2 ila 4 ay içinde tüketilmesini ve sonrasında kullanılmamasını tavsiye etmektedirler.
  7. Ürünlere su eklemeyin (ör: kurumuş maskaranın içine) -  Su eklemek bakteri üretimine neden olabilir, ürün içindeki koruyucu maddeyi seyrelterek mikrobiyal aktiviteyi durduran korumayı ortadan kaldırabilir.
  8. Makyaj yaparken veya makyajınızı temizlerken gözlerinizi çizmemeye dikkat edin - Bu durum göz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir.
  9. Gözlerinizde kullanılmak üzere üretilmemiş hiçbir makyaj malzemesini gözlerinize uygulamayın içeriklerinde gözlere zararlı birtakım maddeler bulunabilir.
  10. Kozmetik ürünlerinizi direkt güneş ışığına veya ısı kaynaklarına maruz bırakmayın Kuru ve serin yerlerde saklayın.
  11. Göz kaleminizi kalemtıraşla açın bu sayede üzerinde kalmış olabilen artıkları temizler, her seferinde gözünüze tem,z uçlu bir kozmetik uygulamış olursunuz.
  12. Yatmadan önce makyajınızı mutlaka temizleyin.
 

En yakın
optik mağaza

Bu mağazalardan
birini bugün ziyaret edin.