Buradasınız


GECE VE
MAVİ IŞIK

Uykunuz kaçıyor mu?
 

GECE VE
MAVİ IŞIK

Bilim insanları bilgisayar ve tabletinizden yayılan ışıkla uyku miktarı ve kalitesi arasında bir bağlantı olduğunu keşfettiler.

İnsan gözü doğası gereği ışığa çok duyarlıdır. Biz farkına bile varmadan çevredeki ışığı hisseder ve ışığa pupilayı büyütüp küçülterek tepki verir. Ne var ki, biz güneşten yayılan ışığın ancak bir bölümünü görebiliriz. Buna görünen ışık deriz, spektrumu da bize gökkuşağındaki renkleri verir.

Işık veya dalgaboyu şeklen değişiklik gösterir. Spektrumun kırmızı tarafından gelen dalgalar, mavi tarafından daha büyüktür, ancak mavi ışık daha yüksek frekansa (enerjiye) sahiptir. Son 50 yılda ekranların ve yapay aydınlatmaların (enerji tasarruflu ampuller...vb.) yaygınlaşmasıyla Mavi ışığa maruz kalma seviyemiz gittikçe artmaktadır.

Beyin aktivitelerimizi etkileme şeklinden ötürü Mavi ışıktan yoksun kalmak problem olabilir. Gündüz saatlerinde Sirkadiyen ritmi sayesinde kendimizi aktif ve enerjik hissederiz. Bu ritm bize ne zaman uyuyacağımızı ve ne zaman uyanacağımızı bildirir. Ancak maalesef ekranlardan ve yapay aydınlatmalardan yayılan Mavi ışık, günışığını taklit ederek, günün hangi saatinde olursak olalım, beynimizi gündüz olduğuna inandırır.

Bu durum, uyuma ve uyanma döngümüzü düzenleyen melatonin hormonunun salgılanmasını durdurur. Tablet, bilgisayar ve televizyon gibi cihazların gece kullanımı uyku getirmekten çok, uyku kaçırma yönünde etki edecektir.

Texas Üniversitesi Milli Bilimler Akademisi tarafından yürütülen ve yayınlanan bir çalışma, uykudan birkaç saat önce bu cihazların kullanımının REM uykusunu böleceğini ve ertesi günkü dikkat durumunu olumsuz etkilediğini göstermektedir.

Gece saatlerinde Mavi ışığa maruz kalmak sadece uyku düzenini bozmakla kalmaz, sağlığınızı başka şekilde de etkileyebilir. Harvard araştırmacıları, zaman içinde yavaş yavaş Sirkadiyen ritmlerini değiştirdikleri 10 denek ile bir çalışma yapmışlar.

Deneklerin kan şekeri seviyelerinde artış, diabet riski ve leptin hormonu (yemek yedikten sonra doymuşluk hissini veren hormon) seviyesinde düşüş (ki, bu obezite riskinin artmasına neden olur) gözlenmiştir. Uykusuzluk aynı zamanda depresyon riskini de arttırmaktadır.

Bu komplikasyonları önlemenin en iyi yolu, uyumadan önce elektronik cihazların kullanımını azaltmaktır. Uykudan önce turuncu veya kırmızı bir ışıkla veya mum ışığında kitap okumak da uykunun daha hızlı gelmesini sağlayacaktır.

Toronto Üniversitesi araştırmacıları, Mavi ışığı tamamen bloke eden gözlükler takarak yüksek aydınlatmalı ortamlarda bulunan deneklerin salgıladığı melatonin hormonu seviyesi ile düşük ışık koşullarında gözlük takmaksızın oturanların melatonin seviyelerinin aynı olduğunu göstermiştir.

Mavi ışığın etkileri ve gözlerinizi uzun dönemli zararlardan korumak hakkında daha fazla bilgi edinin.

 

En yakın
optik mağaza

Bu mağazalardan
birini bugün ziyaret edin.