Buradasınız


KIRMIZI VE
İLTİHAPLI GÖZLER

Konjunktivit, aynı zamanda pembe veya kırmızı göz olarak
da nitelenen durum, gözlerin kaşınması, akması ve batması
gibi belirtiler taşır. Teşhisi ve tedavisi oldukça kolaydır.

KONJUNKTİVANIN
İLTİHAPLANMASI

Konjunktiva, gözün dış yüzeyini saran ince doku tabakasıdır. Konjunktivit tek gözü veya her iki gözü de etkileyebilir. Farklı şekillerde ortaya çıkabilir:
 

  • Enfeksiyonel konjunktivit - grip, nezle gibi bakteriyel veya virutik enfeksiyonlardan oluşup oldukça bulaşıcı bir hale dönüşebilir. Enfekte olmuş kontakt lensler veya bozuk göz makyajı malzemeleri, bu rahatsızlığa neden olabilir.
  • Alerjik konjunktivit - polen, hayvan tüyü ve toz, alerjik reaksiyonları tetikleyebilir, konjunktivanın iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Tahriş edici konjunktivit - klorlu su, şampuan veya hava kirliliği gözleri tahriş edebilir.Göze kaçan kirpikler bile böyle bir tahrişe neden olabilir.
how to spot conjunctivitis

Nasıl anlaşılır - Gözlerde yanma vardır ve kırmızıdır, gözden sümüksü sarı bir sıvı akabilir, bu sıvı gece kirpikler üzerinde kuruyarak sabah saatlerinde çapaklanma oluşturabilir.


Göz kaşınması ve sulanması da yaygın belirtilerdendir. Bazı kişiler, gözkapaklarının şişmesinden, yanma veya göze kum kaçmış gibi bir histen rahatsız olabilir.


Enfeksiyonel konjunktivite ateş, boğaz ağrısı gibi, gribe benzer belirtiler eşlik edebilir. Alerjik konjunktivit genelde hapşırma, burun kaşıntısı ve akıntısı gibi saman nezlesi belirtileri ile beraber gözlenir.

Tedavi - Konjunktivit birkaç gün veya bir hafta içinde kendiliğinden düzelebilir. Gözkapağı üzerindeki makyajın dikkatlice temizlenmesi önemlidir. Tahriş edici konjunktivit, gözdeki tahriş edici durum (göze kaçan kirpiğin çıkarılması gibi) ortadan kalktıktan hemen sonra kendiliğinden düzelir. Eğer düzelme olmazsa, aşağıdaki gibi farklı tedaviler gerekebilir:

 

  • Antibiyotik göz damlaları veya merhem reçete edilebilir.
  • Alerjik konjunktivit için antihistaminik ilaçlar reçete edilebilir.
  • Neonatal (yenidoğan) konjunktiviti olan bebekler mutlaka göz hekimi tarafından görülmelidir.


Konjunktivitin bütün türlerinde, şikayetler ortadan kalkana kadar kişiye kontakt lens kullanmaması tavsiye edilir. Konjunktivitin bulaşmasını ve yayılmasını engellemesi için hastanın ellerin düzenli olarak yıkaması önerilir.

 

En yakın
optik mağaza

Bu mağazalardan
birini bugün ziyaret edin.