Buradasınız


GÖZLERİMİZDEN
DÜNYA

GÖZLERİMİZDEN 
DÜNYA

Uv ışınlarına maruz kalmaktan eğitim üzerine etkilerine kadar göz bakımı ve görme kaybı hakkında ilginç istatistikleri keşfedin.

Rutin göz muayenesi, pekçoğumuzun 1-2 senede bir yaptığı ve bilgisayar ekranından yoldaki trafik işaretlerine kadar Her Şeyi ve dünyayı daha net görebilmek için ihtiyaç duyduğu, gerekli bir uygulamadır. Ne var ki göz muayenesi, reçete değişimini belirlemekten veya bulanık görüşü düzeltmekten daha da önemli durumlara ışık tutar.

Göz muayenesi, göz sağlığını sürdürmek, yaşam içinde oluşması muhtemel kırma kusurlarını tespit etmek (miyopi, hipermetropi, astigmatizm) ve katarakt veya glokom gibi rahatsızlıklara teşhis koymak açısından büyük önem taşır. Bu tür problemler eğer teşhis edilmezse veya gözardı edilirse, ilerleyen dönemde daha ciddi sorunlara, hatta kalıcı görme kaybına yol açabilir. Buna rağmen halen 2,5 milyar kişi az görmeye ve bu problemleri düzeltmemenin getireceği potansiyel zararın farkında olmadan hayatını sürdürmektedir.
 


Düzenli göz muayenesi yaptırmamak, potansiyel zararların yanısıra, hayat akışımızı ve hayat kalitemizi olumsuz etkileyen problemlere de neden olur. Özellikle böyle bir problmein varlığından haberdar olmayan çocuklar daha fazla risk altındadır. Düzenli göz muayenesi sayesinde diyabet ve kanser gibi hastalıklar erken teşhis edilebilir.

Gözlerinize iyi bakmanız (gözlüklerinizi düzenli kullanmanız gibi) ve düzenli göz muayenesi, göz sağlığınızı korumanıza ve net görüşü sürdürmenize destek olur, hayat kalitenizi arttırır.

Göz sağlığı üzerine birkaç şaşırtıcı istatistiğe, olumsuz etkilere ve görüş problemlerine göz atarak dünyayı kendi gözlerinizle görmeye ve göz sağlığınızı korumaya bugünden başlayın.

  • UV ışınları zararlıdır ve gözlerimiz üzerinde kümülatif etkilere sahiptir. Maruz kaldığınız UV ışınlarının %40'ı siz doğrudan güneş altında değilken gerçekleşir. Bunun yanısıra, UV ışınlarının %80'i, henüz gelişimini tamamlamamış 18 yaş altı döneminde bünyeye alınır.
  • Sürücülerin %23'ünde düzeltilmemiş kırma kusuru bulunmaktadır, trafik kazalarının %59'u kırma kusurlarından kaynaklı olarak meydana gelmektedir.
  • Görme kusurları işyerinde üretkenliği olumsuz etkileyebilir, çalışan dünya nüfusunun %33'ü düzeltilmemiş kırma kusurlarıyla işini idame ettirmektedir, bunun sonucu tüm dünya ekonomilerini etkilemektedir. Dünya çapında düzeltilmemiş görme kusurları nedeniyle yaklaşık 269 milyar USD değerinde verimlilik kaybı yaşanmaktadır.

Görme kusurları sonucu net görememek, bireyin üretkenliği ve öğrenme kapasitesini özellikle çocukluk dönemindeyken olumsuz etkilemektedir.
 

Çocuklar öğrenmelerinin %80'ini gördüklerini algılayarak ve işleyerek gerçekleştirirler. Eğer görme problemleri varsa, bu durum bilgiyi alış hızlarını, öğrenme becerilerini ciddi şekilde sekteye uğratır. Net görüş, çocuğun eğitiminde ve gelişiminde önemli rol oynar. Görme kusuru olan çocukların %30'u sadece net görememekten eğitiminden geri kalmıyor, başağrısı gibi farklı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalarak sosyal becerilerinde de geri kalmalarına neden olur.

Yaklaşık 19 milyon çocukta görme problemi bulunmaktadır. Bunlardan 12 milyonunda kolaylıkla teşhis edilebilen ve çözümlenebilen kırma kusurları vardır. Yani düzenli göz muayeneleriyle bu 12 milyon çocuğun hayatı çok daha kolaylaşacaktır.

Dünya çapındaki görme problemlerinin %43'ü miyopi, hipermetropi veya astigmatizm gibi kırma kusurlarından, %33'ü henüz ameliyat edilmemiş katarakt vakalarından ve %2'si de glokom vakalarından oluşmaktadır.

Göz muayenesi bulanık görüşünüzü düzeltecek gözlükleri belirleyen basit bir muayenedir, aynı zamanda sağlıklı gözle uzun dönemli hasara yolaçabilecek problemleri ayıredecek tespitler de bu muayene sırasında ortaya çıkar. Göz sağlığınızı korumanızın öncelikli koşulu düzenli göz muayeneleridir, en azından 2 yılda bir gidin ve lütfen ertelemeyin.

Kaynaklar:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs282/en/

http://www.essilor.com/en/EyeHealth/Pages/2012WorldSightDay.aspx

 

En yakın
optik mağaza

Bu mağazalardan
birini bugün ziyaret edin.